Ingenting er så kjærkomment som varme solstråler etter en lang vinter. Og sol er bra for helsa i små mengder, men det er viktig å unngå solbrenthet. Mye intens sol og solarium er årsaken til rundt ni av ti tilfeller av hudkreft.

De fleste tilfeller kan heldigvis forebygges. Ved å unngå solforbrenning og mye intens sol, har du betydelig lavere risiko for føflekkreft og annen hudkreft. Skygge og klær beskytter best, men solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte.

For lite solkrem

Undersøkelser viser at folk flest smører seg med kun halvparten av anbefalt mengde solkrem, noe som fører til svært redusert beskyttelse. Smører du for tynt eller for sjeldent vil du ikke oppnå den solfaktoren som står på solkremen.

Når vi er i sola, er vi utsatt for to typer UV-stråling: UVA og UVB. I solarium får du de samme strålene, men mye mer intens stråling. Solarier er spesialdesignet for å gi rask brunfarge, derfor har de langt mer UVA-stråler enn naturlig sommersol.

Kreft oppstår når arvestoffet (DNA) får skader som endrer cellene. Slike DNA-skader kan blant annet komme av UV-stråler. Når huden får for mye UV-stråling kan det føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men i visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse frem en svulst. 

Lær deg solvettreglene og les mer om UV-stråling og hvordan du best kan beskytte deg.